Kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien
Nogle gange har man brug for ekstra hjælp, før man finder den rigtige vej. En kontaktperson kan være en hjælpende hånd i de perioder.
Hvad er en kontaktperson?
En kontaktperson er en støtte man kan få, hvis ens kommune vurderer, at man har behov for særlig støtte i en periode. Serviceloven giver mulighed for at et barn, en ung eller en familie, kan få en kontaktperson. Sammen med ens sagsbehandler vil man lave nogle mål, som kontaktpersonen skal støtte en i at nå.
En kontaktperson fra Genvejene
Når man får en kontaktperson fra Genvejene, får man altid et team bestående af to kontaktpersoner. Det er et valg vi har taget, fordi vores erfaring er at kvaliteten af det socialfaglige arbejde simpelthen bliver bedre. To hjerner tænker ganske enkelt bedre end én. Vores kontaktpersoner arbejder derfor altid tæt sammen, og er hinandens løbende sparringspartnere.
Som ung med en kontaktperson, kan man skiftes til at være sammen med sine to kontaktpersoner, og derfor er man ikke nødvendigvis sammen med dem begge på samme tid.
Kontaktpersonerne står til rådighed 24/7, fordi vi ved det er nødvendigt at man kan få hjælp med det samme når behovet opstår. Hvis den ene kontaktperson er på ferie, så har man sin anden. På den måde er der altid en man kender, som man kan komme i kontakt med.
Hvordan arbejder en kontaktperson fra Genvejene
I Genvejene arbejder vi helhedsorienteret, hvilket vil sige at vi foruden at arbejde med den unge og familien, også arbejder i de arenaer der er en del af det normale hverdagsliv. Det kan fx være skole, klub, familienetværk, omgangskreds, fritidsaktivitet, psykiatri, og lign.
Det gør vi fordi udviklingen er mest holdbar, når den får lov til at ske flere forskellige steder.
For os er det ikke nok at samværet fungerer, og at vi bare ses hver uge. Den unge skal hele tiden være i udvikling, så han eller hun kan komme til et godt sted. I den proces er vi meget opmærksomme på, at vi ikke skal blive til en uundværlig person i den unges hverdag – tværtimod ser vi det som vores ypperste opgave at gøre os selv arbejdsløse.
Specifikt omkring kontaktperson til unge voksne
Vi arbejder naturligvis altid med udgangspunkt i handleplanen, men når Genvejene arbejder med unge voksne, så arbejder vi gerne lidt anderledes, end når det drejer sig om en ung eller en familie.
Vi arbejder stadigvæk helhedsorienteret og med vores nøglebegreber i fokus, men vi er også opmærksomme på, at man som ung voksen er på vej til at blive myndig og ”rigtig voksen”. Med den titel følger der nogle forventninger og forpligtelser, som alle unge voksne forventes at være i stand til at håndtere.
Desværre er det vores oplevelse, at alt for mange unge ikke er klædt på til at blive ”rigtige voksne”, og derfor vælter de når de bliver mødt af voksenlivets forventninger.
Netop derfor arbejder vi aktivt med at den unge bliver i stand til, på bedst mulig vis, at mestre sit kommende selvstændige voksenliv.
Forældrene har ofte en stor betydning for hvorvidt en ung kan udvikle sig positivt. I vores arbejde med unge arbejder vi derfor med forældrene som en vej til at sikre trivsel og god udvikling. Når vi arbejder med unge voksne, ser vi derimod forældrene som støtte til trivsel, og ikke som midlet til at nå derhen. Vi har fokus på at støtte den unge i at skabe sit eget liv - et liv hvor forældrene har en naturlig plads, men ikke nødvendigvis er en bærende del af dets succes.